Oud Duitse Herder Kennel

"Van de Plekkenpol"

20-3 De pups groeien goed. Als de pups gewogen moeten worden houdt Doris de boel nauwlettend in de gaten!

2011 20-3 Doris houdt alles goed in de gaten!

 

2011 20-3 een hand vol De kleinste pup is niet meer dan een handje vol! En dan te bedenken dat dat 30 kg moet worden als ze volwassen is. Dat is ongeveer 100 keer haar geboortegewicht!

2011 19-3 Noenoe ids nieuwschierig naar de pups Noenoe is erg nieuwsgierig naar de pups, maar mag van Doris nog niet te dichtbij komen, dus dan maar om het hoekje van de werpkist gluren naar die "vreemde wezens" die alle aandacht van "haar" hond opeisen.

2011 19-3 lekker slapen

19-3 Met Doris en haar pups gaat het uitstekend. Zowel Doris als haar pups ogen heel relaxed. Voor de zekerheid is ze nog even nagekeken door de dierenarts, vooral ook gezien de problemen na de vorige bevalling (zie eerste nestje). Gelukkig was alles goed.

En dan natuurlijk nog een paar foto's van het kleine grut

2011 18-3 primair instinkt, drinken! 2011 18-3 Buikje vol en danlekker slapen 2011 18-3 schattig die kleine pootjes 2011 18-3 met zijn achten op een rijtje

22.00 nummer negen: een reutje is helaas dood ter wereld gekomen.

18.35 nummer acht:een teefje

16.23 nummer zeven:een reutje

14.12 nummer zes: een reutje

13.19 nummer vijf: een teefje (met privezwembad, oftewel heel veel vruchtwater)

12.25 nummer vier: een reutje 

11.41 nummer drie: een reutje

11.25 nummer twee: een reutje

10.43 De eerste is er: een teefje

 2011 18-3 eerste pup, een teefje

18-3 Doris is de hele nacht met tussenpozen onrustig geweest. Nestje maken, kleed scheuren, ronddraaien, hijgen. Sinds vanmorgen vroeg kan ik niet meer uit het zicht verdwijnen anders loopt ze me achterna.

17-3  Vanmorgen kwam er een slijmprop los. Om 17.00 hebben we haar getemperatuurd. Ze had 37.2 oC. Normaal is dat rond de 38 oC. Vanaf twaalf tot vierentwintig uur voor de geboorte van de eerste pup daalt de lichaamstemperatuur van de moederhond met ongeveer één oC. Ook is ze aan het zoeken naar een plekje waar ze rustig kan liggen (Het idee van een hol). Het is wel grappig om te zien dat ze zelfs probeert of ze niet in de mand van de kat past. Om tegemoet te komen aan die  "oerdrang" hebben we een doek over een deel van de werpkist gespannen. Nu begint ze daarin een nestje te bouwen door alles wat erin ligt aan kleed en kranten te verscheuren.

2011 18-03 nestje maken Van 2011-18-03 het kleed blijft niets over 2011 18-03 Ze hijgt van inspanning 

16-3  Doris wil niet eten vanmorgen, bovendien loopt ze de hele tijd achter me aan. We wachten af!

14-3      Alles is helemaal klaar voor de aanstaande bevalling: jodium om de navels te ontsmetten, artrieerklem en ijzergaren om de naveltjes eventueel af te binden, handdoek, keukenrol, gekleurde draadjes om de pups te merken, pen en papier om alles op te schrijven (tijd, geslacht, geboortegewicht en welke kleur (draadje ter herkenning). Nu maar afwachten. Doris houdt zich prima, Ze wordt nog steeds met de dag dikker. Gaan liggen gaat niet zo gemakkelijk meer, en spelen met de buurhond hoeft ook niet meer zo nodig.  

11-3     De laatste loodjes: Haar buik groeit met de dag, en je kan de jongen goed voelen als je je hand op haar buik legt.

14-3 Haar buik groeit met de dag

 

3-3        Vandaag hebben we de werpkist klaargezet zodat ze er alvast aan kan wennen. Noenoe onze jonge kat heeft hem alvast goedgekeurd.

Noenoe heeft de werpkist goedgekeurd

28-2      De laatste twee weken groeien de pups het hardst, en dat is te merken. Doris gaat steeds meer eten. In plaats van twee keer per dag krijgt ze nu drie keer per dag te eten.

20-02   Doris heeft vandaag voor het eerst weer ontbeten. Kennelijk raakt haar lichaam gewend aan het drachtig zijn.

18-02  Vandaag is het dan eindelijk zover. De echo! Gelukkig vind Doris alles goed, want we pakken haar met zijn tweeën op en ze wordt op haar rug in een soort kussen op de behandeltafel gelegd. Om een goed contact te hebben tussen buik en echokop moet haar buik eerst worden geschoren. Vervolgens wordt er gel op haar buik gespoten en voila! Direct Bingo! Na enig telwerk komen we op 8 embryo's. (Tis trouwens bijzonder om te zien dat er nauwelijks verschil is in dit stadium op een echo tussen een mens, een hond een koe of wat dan ook.) Doris vindt al die aandacht en dat gefriemel aan haar buik trouwens zalig. wat haar betreft mag dat nog uren zo doorgaan.

Nu maar afwachten, alles zag er goed uit. je kon de hartjes duidelijk zien kloppen en ze bewogen allemaal aan een stuk door.

18-02-2011 eerst even scheren! 18-02-2011 Bingo!!! 18-02-2011 eerste foto  18-02-2011 Doris ondergaat het ontspannen 

 

10-02  Doris wil nog steeds niet eten smorgens. Haar tepels zijn nu duidelijk langer,en de uiteinden zijn roze. nog ruim een week en we weten het 100% zeker of ze inderdaad drachtig is.

  tepels van Doris na 4 weken

 

01-02  Doris wil smorgens niet eten. Bovendien is ze nog aanhaliger dan anders oftewel, volgens mij is ze drachtig. Ook lijkt het of haar tepels iets langer zijn.

20-01 Aan het gedrag van een hond kun je vaak al zien of drachtig is of niet. Ook aan bepaalde uiterlijke kenmerken zoals de lengte van haar tepels, kun je het vaak al zien voordat je haar laat echoën. Die worden namelijk langer en de puntjes worden roze na een week of twee a drie. We hebben vandaag dus een foto gemaakt met de centimeter ernaast, om te kijken hoe lang ze nu zijn.

20-01 tepels Doris a/h begin van de zwangerschap

 

15-01   Ook vandaag verliep de dekking zonder problemen. Nu maar afwachten! na minimaal 28 dagen kun je door middel van een echo zien of ze drachtig is en hoeveel er ongeveer in zitten. Dat laatste valt trouwens nog niet mee, want ze kunnen zich goed "verstoppen"in die buik.

13-01   Vandaag zijn we naar Boortmeerbeek afgereisd om Doris voor de eerste keer te laten dekken. Het ging van een leien dakje. Doris en Indy vinden elkaar erg leuk, en na even te hebben gespeeld vond de daadwerkelijke dekking plaats. Voor de zekerheid wordt ze zaterdag nog een keer gedekt.

12-01   Vierde keer progesterongehalte laten bepalen. Ik ben benieuwd, het bloed wat ze verliest is bijna kleurloos, wat een indicatie is dat het ideale moment om haar te laten dekken niet ver meer is. En inderdaad, ook het progesterongehalte laat zien dat ze tegen de eisprong aanzit. Volgens de DA kan ze het beste morgenvroeg gedekt worden! Snel alles regelen, zodat alles thuis z'n doorgang vindt, Danny en Nina (de eigenaren van Indy)  zeggen dat we komen en dan morgenvroeg: Op naar Boortmeerbeek!

10-01   Derde keer progesteron testen. Het gehalte begint nu iets op te lopen, maar is nog niet hoog genoeg om te laten dekken. Ook is het bloed dat ze verliest (loopsheid) nog vrij donker van kleur een teken dat ze nog niet "dekrijp"is.

08-01   Tweede progesterontest.

06-01   Eerste keer bloed afnemen om progesteron gehalte te bepalen. Doris vindt het geen enkel probleemdat ze in haar poot geprikt wordt om bloed af te nemen.  En als je dan na afloop nog een koekje van de dierenarts (DA) krijgt en een knuffel van de assistente is het al helemaal geen probleem meer dat ze met een naald in je poot prikken.  

03-01   Vandaag een uitstrijkje laten maken.

30-12-2010  Doris is loops! Dat betekend dat alles in gang gezet moet worden voor de aanstaande dekking, en de (hopelijk) daarop volgende zwangerschap en het nestje. Zoals contact opnemen met de eigenaar van de reu, een uitstrijkje laten maken en een eerste afspraak om het progesterongehalte in het bloed te laten testen te laten testen. 

Dat uitstrijkje is bedoelt om te kijken of ze geen bacteriele infecties bij zich draagt die problemen      kunnen veroorzaken bij de zwangerschap of (ook niet onbelangrijk) de reu. Dit moet gedaan worden in het begin van de loopsheid, zodat mocht er onverhoopt toch een bacterie worden aangetroffen, er nog voldoende tijd is om deze voor de dekking te behandelen.

Het meten van het progesterongehalte van het bloed is bedoeld om te kijken wanneer de eisprong plaatsvind. In aanloop naar de eisprong stijgt het gehalte van het progesteron en door regelmatig (om de twee dagen) bloed af te nemen is het mogelijk het verloop van het progesterongehalte in kaart te brengen, en zo het ideale tijdstip van de dekking te bepalen. Dat is erg handig, vooral wanneer de reu niet naast de deur woont, zoals in ons geval.  

 

 

 
Website door Dinkel Systems